Lokalna kuchnia Bolonii – TOP 12 dań i produktów

, Tagi , , , ,

Lokalna kuchnia Bolonii słynie nie tylko z dań przygotowanych z makaronu, ale także z doskonałej jakości mięs, szynki, serów oraz ciast. Miejska scena gastronomiczna jest zróżnicowana i z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Aby pomóc Ci rozpocząć kulinarne odkrywanie miasta, poniżej opisujemy niektóre z najlepszych lokalnych potraw z Bolonii, których warto spróbować podczas zwiedzania tego miasta.

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

Lokalna kuchnia Bolonii – TOP 12 dań i produktów

Lasagna verde

Lasagna verde – Zielona lasagna – swój zielony odcień zawdzięcza szpinakowi, który wchodzi w skład ciasta, z którego przygotowuje się makaron. Oprócz makaronu ze szpinakiem, zielona lasagne zawiera również tradycyjne bolońskie ragu oraz słynny boloński Parmigiano Reggiano. Warto wiedzieć, że jedynym składnikiem, którego nie znajdziesz w żadnej lasagne w Bolonii jest mozzarella. Zazwyczaj można ją znaleźć w daniach serwowanych w południowych Włoszech, ale nigdy w Bolonii.

Polecany artykuł: Piacenza – TOP 15 atrakcji, które warto zobaczyć

Mortadella

Niektórzy uważają, że Mortadella pochodzi z XIV wieku. Wędlina ta powstaje z zemulgowanej wieprzowiny, która jest następnie mieszana z różnymi innymi składnikami, takimi jak czarny pieprz, migdały lub pistacje. Rezultatem jest smaczne, tłuste mięso, które po pokrojeniu w plastry można spożywać na kanapkach, w sałatkach, w daniach z makaronu lub na tacy z innymi wędlinami.

Chociaż Mortadella powstała w Bolonii, inne włoskie regiony nadały jej własny charakter. Na przykład w niektórych regionach Włoch można znaleźć mortadelę wędzoną, a w innych mortadelę o smaku czosnku.

Certosino di Bologna

Certosino di Bologna najlepiej spróbować w Bolonii okresie bożonarodzeniowym. Początki ciasta Certosino di Bologna sięgają średniowiecza. Piecze się je w specjalnej brytfannie aż miesiąc przed planowanym spożyciem ciasta. Uważa się, że im dłużej ciasto odpoczywa, tym lepiej smakuje. To kakaowe ciasto dekoruje się różnymi owocami, orzechami oraz gorzką czekoladą.

Friggione

Friggione to pyszny sos, który doskonale pasuje do innych dań bolońskich lub po prostu z chlebem (np. bruschettą). Sos Friggione przygotowuje się z posiekanej słodkiej cebuli i pomidorów, doprawionych solą i cukrem. Pomimo tego, że danie to wydaje się proste, jego przygotowanie jest czasochłonne. Cebulę często pozostawia się do maceracji na co najmniej kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania, a powolne gotowanie zwykle wymaga co najmniej kolejnych kilku godzin, co potencjalnie może wymagać całego dnia. Friggione jest szczególnie popularny w chłodnych miesiącach zimowych, kiedy mamy ochotę na coś sytego.

Friggione można znaleźć w prawie każdym menu bolońskich restauracji. Warto spróbować ten sos przynajmniej raz, aby uzyskać autentyczne wrażenia kulinarne z Bolonii.

Parmigiano Reggiano

Ser Parmigiano Reggiano jest podstawowym składnikiem wielu włoskich potraw. Warto pamiętać, aby unikać nazywania go parmezanem, szczególnie w Bolonii.
Prawdziwy i autentyczny Parmigiano Reggiano produkowany jest w regionie Emilia-Romania we Włoszech, który obejmuje część Bolonii. Ser ten jest wytwarzany ręcznie w dokładnie taki sam sposób, w jaki robi się to od wieków.

Tortellini in brodo

Tortellini in brodo to danie, które uważają za „swoje” zarówno Bolonia, jak i Modena. Pomijając jednak spory, jest to sycące danie, którego warto spróbować podczas wizyty w Bolonii jak w całym regionie Emilia Romania. Jest to danie, które jest często serwowane podczas bożonarodzeniowych posiłków.
Dosłowna nazwa tego dania oznacza „Tortellini w bulionie”. Nie jest to jednak zwykłe tortellini w bulionie. Tradycyjne Tortellini posiada nadzienie na bazie mięsa i sera oraz bulionu przygotowanego na bazie wielu kawałków mięsa, w tym kapłonów (kogutów), cielęciny oraz wołowiny.

Tagliatelle al ragu

Tagliatelle al ragu to bolońska wersja spaghetti w sosie mięsnym. Podobnie jak w przypadku wielu dań bolońskich, ta wersja jest po prostu bardziej sycąca oraz mięsna. Makaron tagliatelle wytwarzany jest z mąki i jajek, natomiast sos przyrządzany jest z wołowiny, kilku drobno posiekanych warzyw i dodatku mleka.

Prosciutto di Parma

Szynka Prosciutto di Parma to bolońska specjalność, która różni się od wielu tego typu szynek sposobem produkcji i rodzajem mięsa. Prosciutto di Parma może być wytwarzana wyłącznie ze świń ras tradycyjnych, hodowanych na określonym obszarze geograficznym. Poza tym, tylko tylne nogi świń mogą być wykorzystywane w produkcji.
Połączenie odpowiednich ras świń i kontrowanej hodowli sprawia, że Prosciutto di Parma znane jest na świecie od czasów starożytnego Rzymu.

Tigelle

Tigelle to placki, które są bardzo popularne w Bolonii i okolicach. Spróbuj, a przekonasz się, dlaczego ten pikantny i nadziewany placek jest popularny. Placki te są bardzo podobne do angielskich muffinów, jednak po przekrojeniu nadziewane są składnikami, takimi jak mortadela lub szynka parmeńska.

Lasagna bolognese

Lasagna bolognese to jedno z najpopularniejszych dań kojarzonych z Bolonią. Potrawa ta różni się od zielonej lasagne kolorem makaronu oraz rodzajem sosu. Sos beszamelowy jest zwykle przygotowywany z mleka, zasmażki, posypki z gałki muszkatołowej oraz sera, a nie z ricotty lub podobnych składników.

Pasatelli

Pasatelli to jedna z mniej znanych bolońskich potraw z makaronu, ale absolutnie zasługuje na spróbowanie. Danie to składa się z bułki tartej, Parmigiano Reggiano, jajek i skórki z cytryny. Jest to wyjątkowe danie, które trudno znaleźć w restauracjach poza Bolonią. Tradycyjnie Pasatelli podaje się w bulionie wołowym, z posypką sera Parmigiano Reggiano.

Gramigna alla salsiccia

Jeśli chcesz spróbować najlepszych dań kuchni Bolonii, żadna lista nie będzie kompletna bez Gramigna alla salsiccia. To wykwintne danie z makaronu jest odzwierciedleniem sycącej i aromatycznej kuchni regionu. Gramigna to krótki, kręcony makaron jajeczny w kształcie rurek. Kształt makaronu doskonale komponuje się z sosem ragu. Podobnie jak w przypadku wielu tradycyjnych włoskich potraw, prostota dania daje niesamowite rezultaty. Przepis jest dość podobny do tradycyjnego Tagliatelle al ragu, ale dodatek kiełbasy wieprzowej i wina znacznie zmienia smak.

Polecany artykuł: Co warto zobaczyć w pobliżu Bolonii?

Autor: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.

Najlepsze hotele w Bolonii

Poprzedni

Bolonia romantyczne miejsca i rzeczy do zrobienia

Zakupy w Bolonii – TOP 10 najlepszych miejsc

Następny

Dodaj komentarz

Akceptuję zasady Polityki prywatności