Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Kuchnia Bolońska
O kuchni bolońskiej można by napisać wiele. Jak twierdził żyjący w XIX wieku poeta i powieściopisarz Ippolito Nievo “W Bolonii je się więcej w ciągu roku niż w Wenecji w ciągu dwóch, w Rzymie trzech, w Turynie pięciu, a w Genui dwudziestu lat.” Czy to prawda? Warto sprawdzić samemu. Pewne jest, że o przybranie na wadze tam nie trudno. Jedną z najciekawszych atrakcji regionu dla turystów i nie tylko, są organizowane przez mistrzów tamtejszej kuchni kursy kulinarne.
Bolońskie potrawy słyną ze swej sytości i kaloryczności. Ich podstawą są przede wszystkim jajeczne makarony, mięso wieprzowe i wołowe. Są esencją kuchni włoskiej (przynajmniej tej północnej) a Bolonia jest uważana za kulinarną stolicę Włoch. Duży wpływ na to miał… tutejszy uniwersytet. A dokładniej najstarszy uniwersytet zachodniej cywilizacji. Skupiając w Bolonii tak znaczną liczbę zagranicznych studentów, przyczynił się do stworzenia barwnej mieszanki kulturowej. A stąd już krok do wzbogacenia włoskiej kuchni o akcenty spoza Półwyspu Apenińskiego.
Specjały kuchni
To stąd pochodzą takie specjały jak: tortellini, lasagne, makaron tagliatelle, mortadela oraz ragù alla bolognese.
Z kuchnią bolońską wiążą się różnorakie legendy. I tak, mówi się, że tortellini, wypełnione farszem z szynki parmeńskiej, mięsa wieprzowego, mortadeli, parmezanu, jajek i gałki muszkatołowej, mają formę pępka bogini Wenus.
Tagliatelle, natomiast według miejskiej legendy, jest wzorowany na kręconych włosach Lucrezii Borgia i pierwszy raz został podany na jej ślubie z księciem Alfonso I d’Este. To właśnie tagliatelle podaje się z mięsno-pomidorowym sosem ragu, a nie spaghetti alla bolognese, która nigdy nie była tradycyjną potrawą bolońską.
Co zjeść będąc w Bolonii
Będąc w Bolonii zachwycić się można również ravioli z mięsem. Ponoć podawany z sosem serowym i orzechami smakuje znakomicie!
Jeżeli do tej pory kaloryczność powyższych potraw nie wydaje się być oczywista, warto spróbować sosu bolońskiego. Składa się on z trzech rodzajów mięsa: cielęcego, wołowego i wieprzowego, podsmażanego na maśle i słoninie. Na koniec dodaje się czerwone wino, pomidory i przyprawy.
Znana na całym świecie bolońska mortadella, to nic innego jak kiełbasa wieprzowa ze słoniny i mielonego mięsa, z odrobiną pistacji i pieprzu do smaku.
Nie sposób zapomnieć również o przekąsce zwanej piadina romagnola. Jest to rodzaj tortilli z farszem podawany na ciepło.
To tylko kilka najbardziej znanych tradycyjnych dań z mięsem pochodzących z tego niezwykłego miasta.
Do najsłynniejszych słodkich deserów z pewnością należy certosino di Bologna, ciasto z czekoladą, miodem, anyżkiem, cynamonem oraz bakalii.