TOP 20 najsłynniejszych potraw z Emilia- Romania

Tagi , , , ,

Romagna to historyczna kraina położona na północy Włoch, która wraz z Emilią tworzy jeden z wielu regionów administracyjnych tego kraju. W artykule opisujemy TOP 20 najsłynniejszych potraw z Emilia – Romania, które charakteryzują ten region i których warto spróbować.

Planujesz zarezerwować nocleg przez Booking.com? Zarezerwuj przez ten link.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!

TOP 20 najsłynniejszych potraw z Emilia – Romagna

Historyczna kraina Romagna oprócz pięknych krajobrazów i bogatej historii słynie także ze swojego dziedzictwa kulinarnego. Co ciekawe, magazyn Forbes, a w szczególności jego korespondent, nazwał region Emilia-Romagna  „największym skarbem gastronomicznym Włoch”. Dodatkowo, niektóre z najbardziej znanych przepisów z tego regionu opisano w książce „Nauka w kuchni i sztuka dobrego jedzenia” Pellegrino Artusi z 1891 roku. Poniżej znajduje się 20 najsłynniejszych potraw pochodzących z regionu Emilia – Romagna.

Mandorlini del ponte

Mandorlini del ponte to włoskie ciasteczka bezowe pochodzące z Ferrary. Ich nazwa nawiązuje do mostu w portowym mieście Pontelagoscuro. Ciasteczka przyrządza się z białek jaj, mąki, migdałów, cukru oraz masła. Prawidłowo przygotowane Mandorlini del ponte powinny być popękane i suche.

Stracotto di somaro

Stracotto di somaro to tradycyjne włoskie danie pochodzące z regionu Emilia-Romagna, które jest szczególnie popularne w Modenie. Warto wiedzieć, że gulasz ten przygotowywany jest z mięsa osła, pomidorów, czerwonego wina, czosnku, marchwi, selera, oliwy z oliwek, szałwii, goździków, gałki muszkatołowej, liści laurowych, soli oraz pieprzu. Mięso marynuje się w mieszance wina, ziół i przypraw, a następnie smaży się na oliwie z oliwek. Do podsmażonego mięsa dodaje się wino i pomidory i dusi się gulasz przez około dwie godziny.

Piadina fritta         

Piadina fritta (zamiennie nazywana piè fretta) to cienki smażony chleb, który pochodzi z doliny Santerno. Ciasto wykonuje się z wody, mąki, soli, smalcu lub oliwy z oliwek i drożdży. Po wyrośnięciu formuje się je w cienkie okrągłe krążki i smaży w głębokim oleju. Można je spożywać zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Piadinę fritta w wersji słodkiej podaje się z cukrem, dżemem lub kremem czekoladowym. Natomiast wersję pikantną posypuje się solą i podaje się z różnymi wędlinami oraz serami.

Punta di petto alla parmigiana

Punta di petto alla parmigiana to tradycyjne włoskie danie pochodzące z Parmy. Jest ono zwykle przygotowywane z cielęciny, warzyw, jajek, mleka, masła, pietruszki, bułki tartej, gałki muszkatołowej oraz startego Parmigiano-Reggiano. Pietruszkę i inne warzywa smaży się na maśle i miesza z jajkami, mlekiem, startym serem, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Następnie tak przygotowanym farszem nadziewa się cielęcinę. Dodatkowo mięso zaszywa się i kilkakrotnie nakłuwa widelcem, a następnie gotuje w wodzie z cebulą oraz selerem.

Pisarei e fasò

To proste danie pochodzi z Piacenzy i jest przygotowywane z zaledwie kilku składników. Warto wiedzieć, że słowo pisarei oznacza małe pierożki z mąki i bułki tartej. Natomiast fasò oznacza gęsty sos o smaku pomidorowym na bazie cebuli, smalcu oraz fasoli borlotti.

Pisarei e fasò było niegdyś podstawą cucina povera (tzw. „biednej kuchni”). Obecnie jest posiłkiem wzbogaconym o kiełbasę wieprzową salsiccia lucanica.

Spoja lorda

Spoja lorda to tradycyjne włoskie danie z makaronem, które jest specjalnością Rawenny. Warto wiedzieć, że danie to przygotowuje się z małych kwadratów makaronu jajecznego, które wypełnia się farszem z jaj, ricottą oraz gałką muszkatołową. W razie potrzeby do nadzienia można również dodać skórkę z cytryny. Spoja lorda jest zwykle gotowana w bulionie wołowym. Co ważne, zazwyczaj podaje się je na ciepło z tartym Parmigiano-Reggiano.

Spongata

Spongata to tradycyjne włoskie, chrupiące ciasto o okrągłym kształcie, które wypełnione jest pokruszonymi ciasteczkami amaretti, białym winem, chlebem tostowym, orzechami włoskimi, orzeszkami piniowymi, rodzynkami i innymi dodatkami. Nazwa spongata pochodzi od słowa spugna, oznaczającego gąbkę. Spongata jest tradycyjnie posypana cukrem pudrem. W przeszłości ciasto było zawsze przygotowywane zimą, ale dziś można je znaleźć wszędzie, przez cały rok w regionie Emilia-Romagna.

Friggione

Friggione (znany również jako frizòn) to dip cebulowo-pomidorowy, który jest tradycyjnym daniem chłopskim pochodzącym z wiosek wokół Bolonii. Danie to przygotowuje się go poprzez macerowanie cienko pokrojonej białej cebuli w soli i cukrze, którą następnie dusi się na smalcu z dodatkiem posiekanych świeżych pomidorów.

W wielu przepisach smalec jest często zastępowany oliwą z oliwek extra vergine. Warto wiedzieć, że nie każdy rodzaj cebuli się nadaje do tego dania, ponieważ cebula musi być słodka i delikatna. Dlatego też idealnym wyborem jest słynna lokalna odmiana cebuli o nazwie medicina.

Gramigna con salsiccia

Bolonia jest także często nazywana kulinarną stolicą Włoch, natomiast gramigna con salsiccia jest zdecydowanie jednym z powodów do tego tytułu. Makaron w połączeniu z ragù przygotowanym z kiełbasy wieprzowej, pomidorów oraz wina tworzy danie uwielbiane przez mieszkańców. Dodatkowo danie gramigna con salsicca dobrze komponuje się z lokalnymi czerwonymi winami, takimi jak Sangiovese di Romagna.

Polecany artykuł: Najpiękniejsze place w Bolonii

Zampone Modena

Chociaż Zampone Modena jest obecnie produkowana w całym regionie Emilia-Romania, według legendy ta peklowana kiełbasa wieprzowa pojawiła się po raz pierwszy w 1511 roku w Mirandoli. Zampone Modena doprawiana jest z pieprzem, gałką muszkatołową, cynamonem oraz goździkami. Danie to doskonale komponuje się z czerwonym winem, co nadaje tej kiełbasie mocny i aromatyczny smak.

Torta di tagliatelle

Torta di tagliatelle lub torta ricciolina to tradycyjnie danie przygotowywane na uroczyste okazje, takie jak na przykład: Boże Narodzenie czy Wielkanoc. To typowe dla regionu Emilia-Romania danie składa się z kruchego ciasta, które podaje się z likierem migdałowym i cukrem pudrem.

Tosone

Tosone to młody i roztopiony ser Parmigiano Reggiano, który jest produktem ubocznym uzyskanym z produkcji słynnego włoskiego sera. Świeżo wyprodukowany ser jest formowany w koła, natomiast gumowate paski sera uzyskane podczas przycinania kół są zbierane i powstaje tosone. Co ciekawe, tosone jest wystarczająco smaczny bez dodatków, jednak jego pełny potencjał ujawnia się, gdy jest topiony na gorącej patelni i zawijany w chrupiącą pancettę.

Certosino

Certosino to tradycyjny włoski słodki chleb pochodzący z Bolonii. Ten słodki chleb w swoim składzie posiada migdały, orzeszki piniowe, kakao, gorzką czekoladę, miód i kandyzowane owoce. Jest on tradycyjnie przygotowywany na święta Bożego Narodzenia. W lokalnym dialekcie ten słodki chleb nazywa się także zrtuséin.

Trippa alla Parmigiana

Trippa alla Parmigiana to tradycyjne włoskie danie z flaków, które także pochodzi z regionu Emilia-Romania. To starożytne danie chłopskie przygotowywane jest z flaków cielęcych, masła oraz sera Parmigiano-Reggiano. Flaki są wstępnie moczone, następnie gotowane, odsączane, krojone w cienkie paski oraz podgrzewane na maśle. Po przygotowaniu flaków na patelnię wsypuje się dużą garść startego sera Parmigiano-Reggiano i pozostawia do lekkiego roztopienia. W razie potrzeby to danie z podrobów można wzbogacić dodatkiem pomidorów, cebuli, bazylii, pietruszki, rozmarynu oraz ostrej papryki.

Anolini

Anolini to odmiana makaronu nadziewanego mięsem. Co ciekawe, jego pochodzenie jest przedmiotem sporu pomiędzy miastami Parma oraz Piacenza. To syte danie jest ważną częścią tradycji bożonarodzeniowych w całym regionie Emilia-Romania.

Cotechino Modena

Cotechino Modena to włoska kiełbasa wieprzowa pochodząca z regionu Emilii-Romanii. Powstaje ona z wieprzowiny, tłuszczu wieprzowego oraz skórek wieprzowych. Kiełbasę doprawia się solą, pieprzem, winem, cukrem i ziołami, które wzbogacają smak.

Tortelli d’erbetta

Tortelli d’erbetta to tradycyjne włoskie danie makaronowe pochodzące z Parmy. Powstaje ono z makaronu tortelli, który wypełniony jest kombinacją ricotty, jajek, gałki muszkatołowej, startego Parmigiano-Reggiano i szpinaku.

Pinzini ferraresi

Pinzini ferraresi to rodzaj smażonego podpłomyka, który powstał we włoskim mieście Ferrara. Ciasto wyrabia się z mąki, drożdży, smalcu lub oleju, wody oraz soli. Pinzini najlepiej smakują na ciepło, jako przystawka, w połączeniu z pokrojonymi wędlinami, serem oraz marynowanymi warzywami.

Pasticcio di maccheroni

Pasticcio di maccheroni to specjalność Ferrary. Przysmak ten składa się z makaronu maccheroni, trufli, mięsnego ragù i beszamelu, który zawija się w kruche ciasto.

Cotoletta alla bolognese

Cotoletta alla bolognese to tradycyjne włoskie danie mięsne pochodzące z regionu Emilia-Romania. Danie przygotowywane jest z cielęciny. Przed podaniem cotoletta posypuje się wiórkami trufli.

Autor: Magdalena Łydka – miłośniczka podróży, szczególnie tych na Bałkany. Copywriterka specjalizująca się w tematyce podróżniczej, która pracę w korporacji zastąpiła tworzeniem stron internetowych i podróżowaniem. Każdą wolną chwilę spędza w podróży z dobrą książką i notesem. Autorka kilku ebooków o Chorwacji, Bałkanach i Półwyspie Apenińskim. Ulubione miejsce do pracy: wyspa Korčula w Chorwacji.

Poprzedni

Co łączy Dante Alighieri z miastem Rawenna?

Region Emilia – Romania atrakcje, które warto zobaczyć

Następny

Dodaj komentarz

Akceptuję zasady Polityki prywatności